Wat zijn de voor- en nadelen van een total bodyscan? 

Als je je lichaam van top tot teen wilt laten checken omdat je het gevoel hebt dat je iets onder de leden hebt, hoef je niet per se naar een arts te gaan. In plaats daarvan kun je namelijk ook een total bodyscan uit laten voeren. Er wordt dan gekeken of er in je lijf tumoren, cystes en ontstekingen te zien zijn. Ook op andere aandoeningen word je dan gecontroleerd. Meestal wordt bij zo’n bodyscan gebruik gemaakt van MRI-scans. Je komt dan in een machine te liggen en vervolgens worden beelden van je lichaam gemaakt met een magnetisch veld en radiogolven. Eventueel kan er ook nog een CT-scan van je lijf gemaakt worden. In dit artikel geven we je alle voor- en nadelen van een total bodyscan zodat je zelf kunt bepalen of zo’n onderzoek iets voor je is! 

De voordelen van een total bodyscan 

Het laten uitvoeren van een total bodyscan van je lichaam brengt allerlei voordelen met zich mee. Hieronder sommen we de pluspunten voor je op in een handig overzicht.

  • Na de scans krijg je direct de uitslag van de arts. Ook krijg je informatie om gezonder te gaan leven zodat je de risico’s op gezondheidskwalen kunt verlagen.
  • Je wordt je dus ook bewust van de gezondheidsrisico’s door zo’n bodyscan. Je kunt echter juist ook gerustgesteld worden.
  • Een total bodyscan is volledig anoniem. Je hebt zelfs niet eens een verwijzing van de huisarts nodig. Ook kun je zelf bepalen wat je precies wilt laten onderzoeken. 
  • Ziektes en andere aandoeningen kunnen door deze scans in een vroeg stadium gedetecteerd worden. Zo kunnen ze spoedig behandeld worden. 
  • Je kunt helemaal zelf bepalen wanneer en waar je zo’n preventief gezondheidsonderzoek wilt laten uitvoeren. Dit kan namelijk in diverse plekken in Nederland. 

De nadelen van een total bodyscan

Alhoewel een scan van je lichaam veel voordelen biedt, moet je ook op de hoogte zijn van de onderstaande nadelen van dit onderzoek.

  • Een total bodyscan kan iets anders aantonen dan je zocht.
  • Als een ziekte of aandoening gevonden wordt, moet je bepalen of je behandeld wilt worden. 
  • Je kunt door een bodyscan geconfronteerd worden met een negatieve uitslag.
  • Je moet mogelijk vervolgonderzoeken ondergaan als de total bodyscan iets afwijkends signaleert. 

Zo’n preventief gezondheidsonderzoek geeft helaas geen volledige garantie over je gezondheid, een bodyscan kijkt namelijk alleen maar naar specifieke ziektes en aandoeningen.

 

Gerelateerde berichten